Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Ventilatie

Ventilatie

U staat waarschijnlijk niet of nauwelijks stil bij de kwaliteit van de lucht in uw huis of kantoor. Toch is de lucht in veel gebouwen ongezonder dan de buitenlucht.

Goed ventileren is essentieel, zeker in energiezuinige en goed geïsoleerde woningen. Met goede ventilatie heeft u minder last van tocht en temperatuurschommelingen. U hoeft minder te stoken en bespaart energie. Bovendien verkleint ventilatie de kans op vocht- en schimmelproblemen die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Mechanische ventilatie

Gezonde en schone lucht vermindert de kans op hoofdpijn, allergieën en vermoeidheid. In veel gebouwen is daarom sinds de jaren ’80 een mechanisch ventilatie- of een Warmte-terugwin-installatie (WTW) geplaatst.

Mechanische ventilatie werkt beter dan natuurlijke ventilatie. De lucht wordt continu ververst, doordat het ventilatiesysteem voortdurend lucht uit het pand wegzuigt. Voorwaarde is wel dat het ventilatiesysteem goed wordt aangelegd en onderhouden. Heeft u een ventilatiesysteem? Laat dit systeem dan regelmatig schoonmaken en controleren.

Warmte-terugwinsysteem

Een WTW-Ventilatiesysteem, ook wel balansventilatie genoemd, is een duurzame vorm van mechanische ventilatie. Daarnaast zorgt een WTW-unit voor een behaaglijke warm huis of kantoor. Warmte uit de afgevoerde lucht wordt namelijk gebruikt om de ingevoerde frisse lucht op te warmen. U stookt niet voor de vogeltjes en dat levert een flinke energiebesparing op. Bovendien heeft u altijd voldoende frisse lucht, zonder koude tocht.

Zo ventileert u nog energiezuiniger

Nog een paar tips om uw mechanische ventilatiesysteem nóg zuiniger te maken:

  • Vervang een wisselstroomventilator door een gelijkstroomventilator. Dit is een kleine investering die zichzelf binnen een paar jaar terugverdiend. Op het typeplaatje is het soort ventilator te zien: AC staat voor wisselstroom (vaak met vermelding 50 Hz), DC staat voor gelijkstroom.
  • Maak uw ventilatiesysteem vraaggestuurd. In uw kamers worden CO2-meters geplaatst (om te bepalen of er mensen aanwezig zijn). In de badkamer en keuken komen ook luchtvochtigheidsmeters. Door deze sensoren draait de ventilatie harder of zachter afhankelijk van de behoefte. De investering hiervoor is fors, maar het bespaart veel energie.
  • Reinig en vervang de filters regelmatig. Vervuilde filters zorgen voor meer weerstand, waardoor het systeem meer energie verbruikt. Bovendien kunnen vervuilde filters gezondheidsproblemen veroorzaken.

Natuurlijke ventilatie

De meeste huizen hebben geen mechanisch ventilatiesysteem en het is niet altijd mogelijk of efficiënt om dit alsnog aan te brengen. Voor gezonde schone lucht bent u dan aangewezen op de luchtroosters en ramen in uw huis. Bijna de helft van de (meestal oudere) huizen heeft ook geen ventilatieroosters. Door op strategische plekken ventilatieroosters te plaatsen heeft u altijd voldoende frisse lucht en zo min mogelijk last van tocht en koude luchtstromen.