Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Energiezuinige ketels

Energiezuinige ketels en verwarming

Verwarming of een warme douche: in een comfortabel pand staat de cv-ketel centraal. Niet voor niets bestaat ongeveer twee derde van de energierekening uit kosten voor verwarming en warm water.

Veel cv- en warmwaterinstallaties gebruiken fossiele brandstoffen. Energiezuinige verwarming heeft dus een groot positief effect op uw energierekening én het milieu. Daarnaast verbetert het vaak het comfort in uw woning of bedrijfspand.

Er zijn verschillende vormen van energiezuinige ketels en verwarming:

  • Cv-ketel: tegenwoordig plaatsen we vooral HR (Hoog Rendement)-ketels. Die zijn zuiniger met gas en hergebruiken warmte.
  • HRe-Ketel: een HRe-ketel levert naast warmte ook elektriciteit.
  • Zonneboiler: met zonnewarmte wordt water in een opslagvat verwarmd.
  • Vloerverwarming: vloerverwarming verdeelt warmte gelijkmatig over de ruimte. Dat bespaart energie en is erg comfortabel.
  • Warmtepomp: warmte uit bodem, water of lucht wordt gebruikt om uw pand te verwarmen of te koelen. Zo kan ook water worden verwarmd.
  • Warmte-terugwinsysteem: warmte uit afgevoerde lucht of warm water uit uw pand wordt gebruikt om de ingevoerde koude lucht of water op te warmen.

Uw huidige ketel vervangen

Vaak is er al voordat uw cv-ketel het begeeft grote winst te behalen met het vervangen van uw (oude) cv-ketel. Een HR-combiketel verlaagt uw energierekening, verhoogt het energielabel en de waarde van uw pand én verbetert uw comfort. Met een HR-combiketel bespaart u jaarlijks zo’n € 270 in vergelijking tot een VR-ketel. Uw nieuwe ketel heeft u dus binnen een aantal jaar terugverdiend. Een zonneboiler of HRe-ketel is nog duurzamer. Deze oplossingen zijn wel wat duurder.

Vloerverwarming

Vloerverwarming verdeelt warmte over een grote oppervlakte van uw pand. Door deze gelijkmatige verwarming is er ook minder luchtstroom. De gevoelstemperatuur daalt door de stroming van lucht. Daarom voelt vloerverwarming comfortabeler aan en kan de verwarming 2 tot 3 °C lager. Vloerverwarming is een lage temperatuurverwarming: het verwarmingssysteem is maximaal 55 °C. Dat maakt het energiezuinig. Naast vloerverwarming is er ook wandverwarming. Dit wordt vaak gebruikt als ‘bijverwarming’ in ruimtes met een beperkt verwarmd vloeroppervlak.

Warmtepomp

Een warmtepomp voorziet uw pand op een energiezuinige manier van warme lucht, koude lucht en warm tapwater. Een warmtepomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit de bodem, water of lucht. Warmtepompen hebben een zeer hoog rendement en gebruiken weinig tot geen fossiele brandstoffen.

Warmte-terugwinsysteem

Een WTW-Ventilatiesysteem zuigt verbruikte lucht uit uw pand en voert tegelijkertijd gefilterde frisse lucht aan. Met de afgevoerde warme lucht wordt de koudere buitenlucht opgewarmd. Zo hoeft de cv-installatie de lucht (bijna) niet meer op te warmen. Een zelfde systeem is er voor water. Het warme afvalwater van bijvoorbeeld de douche wordt gebruikt om koud water vast op te warmen, zodat de cv-installatie minder gebruikt wordt.

Goede isolatie als basis

Energiezuinige verwarming bespaart flink op uw energieverbruik. Maar goede isolatie is altijd de basis. De besparing door isolatie is groter en bovendien volstaat een ketel met minder capaciteit in een goed geïsoleerd huis of bedrijfspand. Om temperatuurschommelingen en tocht- of vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat ook de ventilatie op orde is. Wij adviseren u graag over de meest efficiënte (combinatie van) energiezuinige systemen in uw pand.